Bouillabaisse



Bouillabaisse

4 rkl    oliiviöljyä
1         purjosipulia (valkoinenosa )
1         sipuli
1         fenkoli
3         valkosipulinkynttä
3         tomaattia
5         perunaa
2l        kalalientä
1         laakerinlehtä
tuoretta timjamia
1         appelsiini
1tl       sahramia

haukea, lohta
n.12-17 sinisimpukkaa
kampasimpukoita

Tammikuun teema oli ranskalaiseen kalakeittoon: Bouillabaisse, tutustuminen ja valmistaminen.  
Aloitimme testauksemme Tampereen kauppahallissa sijaitsevassa 4 vuodenaikaa lounas-ravintolassa. 
Hyvän palvelun ja miellyttävän ilmapiirin lisäksi saimme pettämättömän hyvän kalakeiton.
Suosittelemme, www.4vuodenaikaa.fi

Seuraava kohde löytyi Pariisista, niin turistien kuin paikallisten suosimasta paikasta.
Alkuruoaksi tilasimme luonnollisesti ostereita, sillä tuoreet osterit kuoressaan ovat meren upeimpia antimia. 
Onnistunut valinta, nauttimamme osterit olivat todella tuoreita ja herkullisia, ja se antoi lupauksen pääruoaksi tilaamastamme Bouillabaissesta. 
Värikäs, monesta eri kalasta valmistettu keitto oli täydellinen makuelämys. Hyvän mielen paikka.

Näiden kahden upean kokemuksen innoittamana valmistimme bouillabaissen saaristolaiseen tapaan. (valmistamani keitto on kuvissa kattilassa).

Marseillesta lähtöisin olevaan keittoon sopivat mitkä tahansa meren antimet.
Tässä ohjeessa olen käyttänyt lohta, haukea kampasimpukoita ja vihersimpukoita.

Valmistusohje:

Silppoa sipuli, leikkaa fenkoli ja purjon valkoinen osa ohueksi siivuksi.Tomaatit kuoritaan , poistetaan siemenet ja paloitellaan.

Kuumenna öljy isossa kattilassa. Lisää purjo, sipuli ja fenkoli ja kypsennä noin 5- 10 minuuttia, kunnes vihannekset saavat ruskehtavan pinnan. Lisää puserrettu valkosipuli, tomaatit, perunat ja teelusikallinen suolaa ja anna kiehua noin muutama minuutti. Lisää joukkoon kalaliemi, laakerinlehti, timjami, appelsiininkuori ja sahrami ja sekoita. Anna seoksen kiehahtaa ja vähennä lämpöä. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää  suuret  kalakuutiot kattilaan ja anna kiehua n.5-10min lisää kampasimpukat ja vihersimpukat ja anna kiehahtaa taas n.5 minuuttia. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria ja lopuksi hiennonnettua persiljaa päälle.

Rouille valmistus

Leikkaa valkosipuli ja chili  erittäin hienoksi silpuksi. Lisää joukkoon keltuainen. Sekoita hyvin.
Lisää öljyä  ohuena nauhana voimakkaasti  sekoittaen (helpottaa työtä mikäli voit käyttää monitoimikonetta).
Mausta suolalla ja pippurilla.
Itse sekoitin valmismajoneesiin chilin ja valkosipulin, koska kotona ei sattunut olemaan munia. Tuli hyvää kuitenkin.

Viipaloi patonki siivuiksi ja paista siivuja uunissa 180 asteessa noin 5-8 minuuttia kunnes siivut ovat saaneet kauniin ruskean värin.

Tarjoa Bouillabaisse rouillen ja uunissa paistetun patongin kanssa.